Begonnen we net weer een beetje te wennen aan het af en toe weer kunnen werken op kantoor, drukte Mark Rutte ons tijdens de persconferentie van 28 september weer op het hart om zoveel mogelijk thuis te werken. Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Daarom geven we je graag onze 8 tips om dat veilig te doen.
1 Update je virusscanner
We weten het, het is een open deur. Maar wel een die nodig blijkt. Zorg dat je medewerkers over een goede virusscanner beschikken, bij voorkeur een zakelijke uitvoering. En natuurlijk bestaat jouw team uit de meest brave en gedisciplineerde medewerkers, maar zorg toch maar dat de virusscanner automatisch geüpdatet wordt en laat dit het liefst ook monitoren en beheren. Ondanks dat de wil er is, wijst de praktijk uit dat het updaten van een virusscanner keer op keer uitgesteld wordt. Tot het te laat is.
2 Zorg dat je malwarebeveiliging up-to-date is
Malware en spyware zijn tegenwoordig een nog groter probleem dan virussen. Met goede malwarebeveiliging worden onveilige links in mails en op websites geblokkeerd. Ook worden computers gemonitord op verdachte activiteiten. Een veilig gevoel.
3 Zorg voor een stabiele en goed beveiligde internetverbinding
Een snelle internetverbinding is belangrijk, maar zorg ook dat het goed beveiligd is, zodat het verkeer dat over de lijn gaat niet zomaar is af te vangen. Als je je medewerkers adviseert hun verbinding – of die nu draadloos is of vast – met minimaal wpa2 te beveiligen, zit je goed. Wpa staat voor wifi protected access, en is een beveiligingstechnologie voor je wifi-netwerk. De 2 houdt in dat het een verbeterde versie is van de eerder uitgerolde wpa.
4 Zorg dat je firewall actief is
Op de zaak is je netwerk nog eens extra beveiligd door een goede hardware-firewall. Tenminste, daar gaan we vanuit. Maar zorg dat thuiswerkers ook de ingebouwde software-firewall van hun computer activeren.
5 Zorg dat alle softwareupdates worden gedaan
Behalve dat je malwarebeveiliging en virusscanner up-to-date moeten zijn, is het ook belangrijk alle updates van andere software bij te houden. Of dat nu gaat om Microsoft-software, applicaties van Adobe, een boekhoudpakket of het besturingssysteem van de computer, software die niet up-to-date is, is een potentieel gevaar.
6 Werk zoveel mogelijk in cloudportalen
Als het enigszins kan, werk dan in de cloud. Dat zorgt voor minder risico op dataverlies en lekken, is superflexibel, veilig en snel en maakt je minder afhankelijk van laptop, computer of telefoon.
7 Versleutel data
Idealiter werk je volledig online of in de cloud en staat er geen zakelijke data op computers, laptops of andere apparaten van medewerkers. Maar om het risico zo klein mogelijk te houden dat er data in verkeerde handen komt of verloren gaat als er een apparaat gestolen wordt of crasht, is het verstandig data te versleutelen ofwel te coderen.
8 Vergeet smartphones en tablets niet
Veel mensen gebruiken ook hun mobiele telefoon of tablet voor werk. De meeste van bovenstaande tips zijn ook van toepassing op telefoons en tablets. Vergeet die apparaten dus niet!
Meer weten?
Bovengenoemde taken kunnen ook geautomatiseerd worden uitgevoerd waarbij je een melding krijgt als één van de onderdelen aandacht vereist. Wij helpen je er graag bij, ook bij bijvoorbeeld het vastleggen van een helder thuiswerkbeleid of het veilig communiceren met klanten en relaties via Microsoft Teams. Samen bekijken we hoe wij ervoor kunnen zorgen dat jij en je medewerkers wel veilig kunnen werken én communiceren, ook aan de keukentafel! Neem gerust contact met me op via 0113-218 428 of via j.depundert@jepe-it.nl. Ik denk graag met je mee!